Azt szeretnénk, hogy 2040-re boldogok legyenek a gyerekeink.

A lányaink is.

Hová lettek a lányok?

Szakmai est és kerekasztal-beszélgetés

Jól megfigyelhető jelenség, hogy az alternatív iskolákba ma kevesebb lány jelentkezik, mint fiú. Az egyszerű adat mögött komplex összefüggések és számos dimenzió húzódik meg.

Időpont: 2019. április 8. (hétfő) 17.30-19.30

Érkezés és regisztráció 17.00-tól

Helyszín: Budapest, Belgrád rakpart 6-8. - Budapest School


A fiúk és lányok eltérő viselkedési mintázatokkal és sikerességgel élik az életüket az iskolában. Gyakran emlegetett sztereotípia, hogy a fiúk "rosszak", míg a lányok "jók". De mit jelent ez valójában? Talán mindössze annyit, hogy a fiúk lényegesen könnyebben hallatják a hangjukat, ha nem érzik jól magukat az iskolai környezetükbe, ezáltal hamarabb kerülnek felszínre a problémák. Ezzel szemben a lányok, akik “jók” (vagyis csendesek), igyekeznek megfelelni a környezetük által támasztott elvárásoknak és hallgatnak a problémáikról, amely a legtöbb esetben szorongáshoz vezet.

A 1.5-2 órás szakmai est keretén belül arra keressük a választ, melyek azok a szocializációs folyamatok, amelyek a lányok és fiúk eltérő iskolai jelenlétét és megküzdési stratégiáit eredményezik. A beszélgetés sorra veszi, hogy mi a szerepe és felelőssége a családnak, az óvodának, iskolának és a társadalom egészének, illetve megoldásokat keres arra, hogy a helyzet miképpen orvosolható rövid és hosszú távon.

VENDÉGEINK

Olyan gyakorló szakembereket hívtunk meg, akik a pszichológia, a pedagógia és a szociológia területéről érkeznek, hogy ezáltal a beszélgetés során a lehető legteljesebb képet tudjuk nyújtani a jelenséggel kapcsolatban.

Halácsy Péter

hp-300.jpg


A Budapest School társalapítója, mozgatórugója, mérnük és feminista, számára a tanulás kulcsa az, hogy elhiggyük magunkról, bármiben tudunk fejlődni és ezért a fejlődésért hajlandóak vagyunk dolgozni. A Budapest School mellett legnagyobb sikerét a Prezi társalapítójaként érte el, de társalapítója volt mások mellett a Bridge Budapestnek és a Hősök Tere civil kezdeményezésnek is.

Kéri Júlia

kerijuli300.jpg


Az ELTE Pedagógia Pszichológia karán végezett iskola- és gyerekpszichológusként, majd hamar kiderült számára, hogy valójában az hajtja, hogy olyan iskolai környezetet teremtsen, amelyben a gyerekek igazán boldogok lehetnek. Így hát tanár lett. A kislánya születése után a Neveléstudományi Doktori Iskolában azt kutatta, miként fejleszthető az alsós korosztály érzelmi inelligenciája. 2016 óta a Budapest School tanára.

Dr. Kovács Mónika

kovacs-monika-300.jpg


Szociálpszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, Interkulturális Pszichológiai és Pedagógia Intézetének habilitált egyetemi docense. Évtizedek óta foglalkozik a társadalmi nemek szociálpszichológiájával, többek között kurzusokat tart ebben a témában a Társadalmi nemek tanulmánya (gender studies), A társadalmi befogadás tanulmányok és a Pszichológia mesterszakokon, valamint a Pszichológia PhD képzésben. 2017-ben jelent meg szerkesztésében a „Társadalmi nemek. Elméleti megközelítések és kutatási eredmények” című kötet, amelyben négy cikk társszerzője.

Dr. Nagy Beáta

nagybeata.jpg


A TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ társigazhatója, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Fő kutatási területe a társadalmi nemek és a munka összefüggése. Nemrég megjelent könyvében arról írt, hogy miért hiányoznak a női hallgatók az informatikai és műszaki felsőoktatásból. 2017-2019 között Versenyfutás az idővel elnevezésű OTKA-kutatás vezetője, amelyben a szülők és kamaszok közösen eltöltött idejét vizsgálják, különös tekintettel a mobiltechnológiára.

Összegyűjtöttünk néhány, az általunk felvetett problémát árnyaló tanulmányt, cikket, videót, a teljesség igénye nélkül.

Szorongó lányok

Miért jelentkezik kevesebb lány az alternatív iskolákba

A lányok egész életükben egészségesebbek, mint a fiúk, de az iskolakezdés után mégis többször kerülnek orvoshoz!

Card image cap
-

Pálóczi Bence és Nagy Beáta tanulmányában azt mutatja be a magyar gyermekirodalom elemzésén keresztül, hogy milyen hatása van a mese- és gyermekkönyvekben reprezentált férfi és női szerepeknek a szocializációbal és a gyermekek abbéli percepciójában, hogy a környezetük mit vár el tőlük, miben korlátozza őket és milyen lehetőségeket kínál számukra.

Card image cap
-

Egy másik kísérletben azok a lányok, akik a matematikateszt megírás előtt negatív megjegyzéseket hallanak (“lányként gyengébbek vagytok matematikából”), a fiúkhoz képest tényleg rosszabbul írják meg a tesztet.

Amikor ugyanebben a tesztben a tanár más lányoknak azt mondja, hogy fiúk és lányok képességei megegyeznek, akkor az eredményben eltűnik a különbség.

Card image cap
-

Egy hazai kutatásból (OTKA, K-79143) az is kiderül, hogy még a pedagógusokban is erősen sztereotipizált kép él a lányokról és a fiúkról.

"A fiúk jellemzésében a magasfokú kompetencia és az iskolai magatartási problémák kettőse jelenik meg ... A lányok jellemzésében a magasfokú szociális készségek és az alkalmazkodás képessége jelenik meg."

150 évvel a szüfrazsettek első megmozdulásai után még mindig sokat kell beszélünk arról, milyen nagy különbség van a férfiak és nők társadalmi megbecsültsége közt. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen súlyos megkülönböztetés történik már gyermekkorban is fiúk és lányok között és ez milyen hatással van a teljes társadalmunkra.

Nincsen többé fiú és lány

Gender-függetlenné válhatnak a gyerekek?

Dr Javid Abdelmoneim a BBC-vel készített dokumentumfilmjében azt mutatja meg, mi történik egy első osztályos tanulóközösségben akkor, ha a gyerekekről lekerül a “fiú” és “lány” címke és a mindennapjaikból eltűnnek a társadalmi nemből fakadó sztereotíp keretek.