5 érv amellett, hogy a gyerekek

programozzanak

Gondoltad volna, hogy a programozás lehet játék is? Vagy a kreatív önkifejezés egy formája? Hogy nem a kütyüzésről szól, hanem a személyiségfejlődésről is? Hogy kerülhet a gyerek flow-ba, miközben kódsorokat alkot?

Magabiztos problémamegoldás

A kódolás arra bátorítja a gyerekeket, hogy rugalmasan álljanak hozzá a problémákhoz. A programozás maga a problémamegoldás folyamatos gyakorlása: nem baj, ha egy leírt kódsor nem hozza meg elsőre a várt eredményt, lépj vissza egyet és próbáld meg újra! És újra. És újra. Egészen addig, ameddig sikeresen eléred a célodat. A kódolás megerősíti a gyerekeket abban, hogy hibázni OK, mert a hibáinkból rengeteget tanulhatunk.

Matematikai skillek fejlesztése

Amikor a gyerekek a kezükbe vesznek egy Edison robotot és megtanítják azt arra, hogyan jusson el A-ból B-be, lehetőleg úgy, hogy közben ki is kerüljön egy-két akadályt, valójában nem csinálnak mást, mint gyakorolják az algoritmikus gondolkodást. Egymást követő logikai lépéseket építenek fel, alkalmaznak, értékelik a döntéseiket, megértenek ok-okozati összefüggéseket és megtanulnak szabályokat következetesen alkalmazni.

A nem is olyan távoli jövőben a programozás olyan alapvető tudás lesz, mint a nyelvtudás.
A nem is olyan távoli jövőben a programozás olyan alapvető tudás lesz, mint a nyelvtudás.

Segít megérteni a digitális környezetet

Hogyan kerül egy érintéssel a telefonra sok ezer zeneszám, ráadásul személyre szabottan, a saját ízlésednek megfelelően válogatva, hogyan tudsz néhány kattintással HD minőségű filmeket streamelni az otthonodban vagy épp a telefonodra utazás közben? Miközben a mai 10 év körüli gyerekek szülei felnőttként ismerkedtek meg az okoseszközökkel, addig a modern társadalmak legfiatalabbjait már “digitális bennszülöttekként” szokás emlegetni. Ahhoz azonban, hogy igazán közel kerüljenek az őket körülvevő digitális környezethez, jó, ha ismerik annak működési alapjait, ez segít megérteni és demisztifikálni azt az óriási tempóban fejlődő valóságot, amelyben élnek.

Digitális skillek: a jövő munkaerőpiacának legfontosabb értéke

Egy olyan munkaerőpiac vár a mai gyerekekre, amelynek jó részét most még nem is ismerjük. Amit ma tudunk, az az, hogy a kódolás a jövőben is értékes tudás lesz. Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos, unkaerőpiaci statisztikája azt prognosztizálja, hogy az elkövetkező 10 évben 23 százalékkal fog nőni az IT szektor-beli foglalkoztatások száma, ez sokkal nagyobb léptékű növekedés, mint az összes többi szektor átlagos előrejelzései.

Fejleszti a kreativitást

A problémamegoldáshoz nagyfokú kreativitásra van szükség. Mert mit is teszünk, amikor megoldást keresünk? A meglévő tudásunkból olyan lehetséges lépéskombinációkat hozunk létre, amelyekkel elérhetjük a kívánt eredményt. Erre alapoz számtalan programozás tanítására fejlesztett oktatójáték: Scratch, Lightbot, CodeMonster, CodeCombat, hogy csak néhányat említsünk meg.

Kollányi Fruzsi, a Skool oktatója arról mesél az alábbi videóban, hogy a Scratch hogyan segíti a gyerekeket a kreatív gondolkodásban, az önkifejezésben, hogyan buzdítja őket arra, hogy kísérletezzenek bátran és alkossanak szabadon.

Programozni jó!

Flow és alkotás

Kollányi Fruzsina, a Skool oktatója

Latest Blog Posts