Latest Blog Posts

 • A BPS-gyerekek az országos átlag felett írták meg a központi írásbeli felvételiket.
  A BPS-gyerekek az országos átlag felett írták meg a központi írásbeli felvételiket.

  A BPS children can learn to set goals and achieve them amidst all the "alternative learning" approaches; we see this happening. The question is whether they have the intelligence and ability to retrieve and apply this knowledge in a competitive setting? For example, preparing for and taking the central entrance exam. Can they do it within the framework of BPS? Now we know they can.

 • Új zöld iskola - indul a BPS Zala!
  Új zöld iskola - indul a BPS Zala!

  We aim to expand the number of BPS schools with a new school in September 2024. Among the hills of Zala, in a rural environment, we plan to launch our newest school, BPS Zala.

 • A fejlesztés nálunk a mindennapok része.
  A fejlesztés nálunk a mindennapok része.

  "We don't consider it taboo to go to a psychologist or developer, to participate in some form of individual development session. I think there's about a 60 percent chance for parents that it would also benefit their child" - we said in an interview with Forbes.

 • Iskola előkészítő csoport a BPS Gellért oviban is!
  Iskola előkészítő csoport a BPS Gellért oviban is!

  The school preparation year serves as a bridge between kindergarten and school. It eases the transition for children who are no longer toddlers but not yet big kids, catering to their needs while also presenting them with challenges.

 • Újrafogalmazzuk a BPS közös irányelveit.
  Újrafogalmazzuk a BPS közös irányelveit.

  Currently, we have completed the most general part. 'Our goal is to raise our children to be happy, healthy adults who contribute to the well-being of their environment.' But what does the school do, and what kind of children do we want to nurture? We are rephrasing BPS's principles to provide gentle yet firm guidance in everyday life.

 • Szülői visszajelzések 2024
  Szülői visszajelzések 2024

  From the annual parents' feedback survey, we see that the children are doing well at school, and areas for further improvement have emerged: mentoring, communication, and clearer demonstration of children's development.

 • BPS szülinap és évnyitó 2024
  BPS szülinap és évnyitó 2024

  A major change this year was the decision by the teachers to bring every child to the joint program. Check out the video for the birthday atmosphere. Another commitment: we will publicly account for the collected donations, carrying forward the remaining 240,000 HUF to the project week event.

 • Még több napot „igazolhat” a szülő
  Még több napot „igazolhat” a szülő

  It might seem like a minor detail, but we've increased the number of days that parents can excuse their children's absences from 23 to 25. This decision, however, is the result of careful consideration and extensive planning. The essence is: we trust families.

 • Alsó vagy felső? - A korcsoportváltó rubrikról
  Alsó vagy felső? - A korcsoportváltó rubrikról

  Ahogy az iskolakezdés, úgy az alsó és felső korcsoport közötti váltás is fontos mérföldkő a gyerekek életében. Bár óvoda után vizsgálják az iskolaérettséget, a két korcsoport között nincs ilyen visszajelzés, pedig alsóban és felsőben nagyon különböző készségekre van szükség. Az osztályzatok önmagukban nem adnak erről hatékony visszajelzést a gyerekeknek és szülőknek, a szöveges értékelés pedig nem megfelelő támpont. A BPS-ben a hagyományos iskolákkal ellentétben lehetőség van arra, hogy a szülők és gyerekek eldöntsék, eljött-e az ideje a korcsoportváltásnak.

 • Nyári könyvajánló
  Nyári könyvajánló

  A nyári könyvajánló blogposztunkban olyan olvasnivalókat mutatunk, amik inspiráltak minket iskolánk alapításánál/működtetésénél és formálják mindennapjainkat.

 • Egy ok, amiért érdemes iskolát váltani
  Egy ok, amiért érdemes iskolát váltani

  Rengeteg történet szól arról, hogy mennyire utálják a gyerekek az iskolát, mert nem érzik jól magukat. Mintha lenne egy társadalmi konszenzus, egyetértés, hogy az iskolát nem kell, nem fontos élvezni, és így működne sok iskola, amióta az eszünket tudjuk.

 • Cultural Club
  Cultural Club

  A cultural club egy olyan egész éven átívelő projektekből és modulokból álló tanulási folyamat, amikor a gyerekek megismerkedhetnek a különböző országokkal és kultúrákkal. A “világpolgárrá nevelés” és a társadalmi felelősségvállalás mellett a programot az az elsődleges igény hívta életre, hogy a gyerekek találkozzanak olyan külföldi emberekkel, akikkel angolul kell kommunikálniuk. Így szerettünk volna megmutatni nekik, miért is hasznos angolul tanulni. A COVID szabályai sajnos egy idő után nem tették lehetővé, hogy vendégeket fogadjunk, de a korábbi élmények, a gyerekek hihetetlen lelkesedése és a világra való nyitottság okán a mai napig a cultural club adja a tanulási helyzetek alapját.

 • Álmodtunk egy iskolát
  Álmodtunk egy iskolát

  In the summer of 2015 I asked my friends on Facebook: who wants to join a new kind of kindergarten, which could develop into a school later on? Today my question is: who wants to join a 21st-century school, which after being in operation for five years is now recognized by both the Hungarian state and by a major international educational institution, the Council of International Schools? Five years ago we started with two small groups. As of this September, 400 students at 14 locations, from kindergarten to high school, can learn under the unique educational program of BPS.

 • Olaszországból szeretettel
  Olaszországból szeretettel

  Berni másodszorra 2020 tavaszán kezdett el tanítani nálunk. Igen, jól olvasod. Másodszorra. És nem is akármilyen körülmények között: online, Olaszországból. Abból az országból, ahová a szerelem vitte el és ami miatt 10 hónapja, mindkét fél szomorúságára, elváltak a Budapest Schoollal az útjai. Most viszont minden megváltozott.

 • Így telnek a napok egy hatévessel a karanténban
  Így telnek a napok egy hatévessel a karanténban

  Tudjuk, hogy nehéz. Ez a cikk most nem is erről szól, hanem Dorkáról, aki hatéves létére példásan alkalmazkodik a szokatlan körülményekhez. És azoknak az embereknek a kemény munkájáról, akik segítenek neki ebben: a szüleiről és a tanárairól.

 • Karantén és egy fiktív köztársaság
  Karantén és egy fiktív köztársaság

  Mi történik akkor, ha hagyjuk, hogy egy csapat középiskolás azt tanulja, ami igazán érdekli? Nézzétek a végeredményt, magáért beszél! Bemutatjuk az élő példáját annak, hogy miért érdemes meghallani a tanulók igényeit.

 • Mi az a peer circle és miért van szükség rá a te iskoládban is?
  Mi az a peer circle és miért van szükség rá a te iskoládban is?

  Sok szakmában bevett szokás, hogy a dolgozók esetmegbeszéléseket, egyéni és csoportos szupervíziókat tartanak. Ahogy egy pszichológusnak, egy szoftvermérnöknek vagy egy menedzsernek is szükségük van olykor szakmai megerősítésre és támogatásra, úgy ez a tanárokra is igaz. Egy modern, tanuló iskolában a tanárok megtalálják a módját annak, hogy egymástól tanulhassanak, hogy egymást segítsék akár érzelmileg, akár szakmailag. Ennek egy jó formája a rendszeres peer circle.

 • A házirendet az iskola kidobhatja, gyakorolhatjuk a közösségi működést
  A házirendet az iskola kidobhatja, gyakorolhatjuk a közösségi működést

  Amikor megkérdezem a gyerekem, hogy hány gyerek jár az iskolájába, akkor rögtön rávágja, hogy 34. A tiéd mit mondana? Főleg azokat kérdem, akiknek a gyereke hagyományos iskolába jár. A BPS-be járó gyerekek általában pontosan tudják ezt a számot, ami már önmagában meglepő lehet. Másrészt mindenki sokkal kisebb számot mond, mint ami az igazság. És ezen mi nagyon sokat dolgoztunk.

 • Digitális iskola - hogy lehet ezt jól csinálni?
  Digitális iskola - hogy lehet ezt jól csinálni?

  Otthontanulás – kihívás gyereknek, szülőnek, tanárnak. Ebben a bejegyzésben most összeszedjük, hogy mik azok az alapvető dolgok, amelyek szerintünk segítenek abban, hogy működjön az online tanulás.

 • Ember a rendszerben - egy mérnök válasza a krízishelyzetre
  Ember a rendszerben - egy mérnök válasza a krízishelyzetre

  A Prezi, majd a Facebook vezető mérnökeként dolgozott, társalapítója a Budapest Schoolnak és jelenleg az iskolahálózat technológiai vezetője. Vészi Gábor az IT világában már hozzászokott a krízishelyzetekhez és ahhoz, hogy miként célszerű reagálni rájuk. Most 11 helyszínen 340 gyerek iskoláját kellett három nap alatt a digitális világba helyezni. Erről kérdeztük most őt.

 • Ollivander boltjában 300 főnixtoll-mag varázspálca van
  Ollivander boltjában 300 főnixtoll-mag varázspálca van

  “Ollivander boltjában 300 főnixtoll-mag varázspálca van. Megvesznek belőle 210-et. Hány főnixtoll-mag varászpálca maradt?” — Ennek a Harry Potter témájú feladványnak a szerzője 8 éves és az egyik tanulótársának találta ki ezt a fejtörőt. Így is lehet gyakorolni a matekot.

 • Játék, beszélgetés, kapcsolódás: ilyen is lehet egy szülői
  Játék, beszélgetés, kapcsolódás: ilyen is lehet egy szülői

  A Budapest Schooban a szülők, a gyerekek és a tanárok együttműködésén nagy hangsúly van, ezért fontos, hogy a szülők a “szülői értekezletekeken” se passzív befogadókként legyenek jelen, hanem aktívan beszélgessenek egymással, a tanárral, kapcsolódjanak, kérdezzenek - hovatovább: játsszanak is! Csóti Orsolya ebben a videóban arról mesél, milyen nálunk egy szülői kör.

 • Ezt tanítani nem lehet, csak megtartani a gyerekekben
  Ezt tanítani nem lehet, csak megtartani a gyerekekben

  The Fibonacci Sequence is the most beautiful mathematical example that shows how theory and nature are interlinked. Ákos Lipóczki from the Department of Subject Creation at MOME (Moholy-Nagy University of Art and Design in Budapest) speaks about how students of MOME and students of Budapest School have worked together in an experiment for multiple weeks to s

 • Ha mi nem halljuk meg, akkor ki fogja?
  Ha mi nem halljuk meg, akkor ki fogja?

  We strive for taking responsibility for our own and others’ safety in several areas of life – whether it is defined by law, society, or our own set of values. But there is an area which never had such definite, united principles – and that area is child protection in schools..

 • Három fontos lépés egy agilis iskola felé
  Három fontos lépés egy agilis iskola felé

  As of today, even large corporations seem to have realized that organizations controlled from above are too slow to adapt to constant changes of our fast-paced world. And what about schools: is it possible for such a complicated and diverse system to become agile and flexible enough to react to children and the environment?

 • Mi a közös a legózásban, a bútortervezésben és a tanulásban?
  Mi a közös a legózásban, a bútortervezésben és a tanulásban?

  If we look around in the world of design, we find a lot of modular objects. Legos, furniture from IKEA, cars - just a couple of examples. They are all built from several different components, and most of these can be repaired, changed or replaced individually if required. Why can’t we implement this method in other systems - systems like education? Can we shape education according to individual needs? Our answer is 'yes, we can'. Check out our video.

 • Az abakusztól a virtuális iskolákig
  Az abakusztól a virtuális iskolákig

  Educational technology has improved rapidly throughout the past few years. Online schools, education based on artificial intelligence, and virtual classrooms overarching continents are no longer tools for an unrealistic sci-fi story; they are the present. But to what extent do expectations meet reality?

 • Örömmel menni az iskolába
  Örömmel menni az iskolába

  Mi a tanulás? A tanulás az, hogy bátran meg merjük mondani, hogy valamit nem tudunk. Még. Azért dolgozunk már ötödik éve a Budapest Schoolban, hogy minél többeknek megmutassuk, a tanulás nem más, mint a gyerekek veleszületett kíváncsisága, amelyet ha sikerül megtartanunk, akkor iskolába járni igazi öröm.

 • Amikor semmi sem jó
  Amikor semmi sem jó

  Képzelj magad elé egy első osztályost! Megvan? Akkor most képzeld el azt, hogy rosszkedvű, hogy semmi sem köti le és - igen, mondjuk ki -, hisztizik. Látod magad előtt? Hallod őt? Jó. Akkor most elmesélünk egy történetet.

 • Tiszteletben tartjuk egymás félelmeit
  Tiszteletben tartjuk egymás félelmeit

  Mit jelent egy gyerekközösség számára, ha együtt alkothatja meg a saját szabályrendszerét? Hogyan erősíti az összetartozás élményét a köszönöm pénz? Mit jelent egy iskolában a plenáris ülés és hogyan működik a reggeli kör - ezekről a jól kipróbált, közösségépítő módszerekről mesél Porteleki Sára, a Breznó mikroiskolánk tanára.

 • 5 érv amellett, hogy a gyerekek programozzanak
  5 érv amellett, hogy a gyerekek programozzanak

  Gondoltad volna, hogy a programozás lehet játék is? Vagy a kreatív önkifejezés egy formája? Hogy nem a kütyüzésről szól, hanem a személyiségfejlődésről is? Hogy kerülhet a gyerek flow-ba, miközben kódsorokat alkot?