Latest Blog Posts

 • Card image cap
  Mi az a peer circle és miért van szükség rá a te iskoládban is?

  A segítő szakmákban bevett szokás, hogy a dolgozók esetmegbeszéléseket, egyéni és csoportos szupervíziókat tartanak. Ahogy egy szociális munkásnak vagy egy pszichológusnak is szüksége van olykor szakmai megerősítésre és támogatásra, úgy ez a tanárokra is igaz. Egy iskola dinamikus működéséhez hozzátartozik az is, hogy a tanárok megtalálják a módját annak, hogy egymástól tanulhassanak, hogy egymást segítsék akár érzelmileg, akár szakmailag. Ennek egy jó formája a rendszeres peer circle.

 • Card image cap
  A házirendet az iskola kidobhatja, gyakorolhatjuk a közösségi működést

  Amikor megkérdezem a gyerekem, hogy hány gyerek jár az iskolájába, akkor rögtön rávágja, hogy 34. A tiéd mit mondana? Főleg azokat kérdem, akiknek a gyereke hagyományos iskolába jár. A BPS-be járó gyerekek általában pontosan tudják ezt a számot, ami már önmagában meglepő lehet. Másrészt mindenki sokkal kisebb számot mond, mint ami az igazság. És ezen mi nagyon sokat dolgoztunk.

 • Card image cap
  Digitális iskola - hogy lehet ezt jól csinálni?

  Otthontanulás – kihívás gyereknek, szülőnek, tanárnak. Ebben a bejegyzésben most összeszedjük, hogy mik azok az alapvető dolgok, amelyek szerintünk segítenek abban, hogy működjön az online tanulás.

 • Card image cap
  Ember a rendszerben - egy mérnök válasza a krízishelyzetre

  A Prezi, majd a Facebook vezető mérnökeként dolgozott, társalapítója a Budapest Schoolnak és jelenleg az iskolahálózat technológiai vezetője. Vészi Gábor az IT világában már hozzászokott a krízishelyzetekhez és ahhoz, hogy miként célszerű reagálni rájuk. Most 11 helyszínen 340 gyerek iskoláját kellett három nap alatt a digitális világba helyezni. Erről kérdeztük most őt.

 • Card image cap
  Ollivander boltjában 300 főnixtoll-mag varázspálca van

  “Ollivander boltjában 300 főnixtoll-mag varázspálca van. Megvesznek belőle 210-et. Hány főnixtoll-mag varászpálca maradt?” — Ennek a Harry Potter témájú feladványnak a szerzője 8 éves és az egyik tanulótársának találta ki ezt a fejtörőt. Így is lehet gyakorolni a matekot.

 • Card image cap
  Három fontos lépés egy agilis iskola felé

  As of today, even large corporations seem to have realized that organizations controlled from above are too slow to adapt to constant changes of our fast-paced world. And what about schools: is it possible for such a complicated and diverse system to become agile and flexible enough to react to children and the environment?

 • Card image cap
  Ezt tanítani nem lehet, csak megtartani a gyerekekben

  The Fibonacci Sequence is the most beautiful mathematical example that shows how theory and nature are interlinked. Ákos Lipóczki from the Department of Subject Creation at MOME (Moholy-Nagy University of Art and Design in Budapest) speaks about how students of MOME and students of Budapest School have worked together in an experiment for multiple weeks to s

 • Card image cap
  Az abakusztól a virtuális iskolákig

  Educational technology has improved rapidly throughout the past few years. Online schools, education based on artificial intelligence, and virtual classrooms overarching continents are no longer tools for an unrealistic sci-fi story; they are the present. But to what extent do expectations meet reality?

 • Card image cap
  5 érv amellett, hogy a gyerekek programozzanak

  Gondoltad volna, hogy a programozás lehet játék is? Vagy a kreatív önkifejezés egy formája? Hogy nem a kütyüzésről szól, hanem a személyiségfejlődésről is? Hogy kerülhet a gyerek flow-ba, miközben kódsorokat alkot?

 • Card image cap
  Mi a közös a legózásban, a bútortervezésben és a tanulásban?

  If we look around in the world of design, we find a lot of modular objects. Legos, furniture from IKEA, cars - just a couple of examples. They are all built from several different components, and most of these can be repaired, changed or replaced individually if required. Why can’t we implement this method in other systems - systems like education? Can we shape education according to individual needs? Our answer is 'yes, we can'. Check out our video.

 • Card image cap
  Amikor semmi sem jó

  Képzelj magad elé egy első osztályost! Megvan? Akkor most képzeld el azt, hogy rosszkedvű, hogy semmi sem köti le és - igen, mondjuk ki -, hisztizik. Látod magad előtt? Hallod őt? Jó. Akkor most elmesélünk egy történetet.

 • Card image cap
  Ha mi nem halljuk meg, akkor ki fogja?

  We strive for taking responsibility for our own and others’ safety in several areas of life – whether it is defined by law, society, or our own set of values. But there is an area which never had such definite, united principles – and that area is child protection in schools..

 • Card image cap
  Játék, beszélgetés, kapcsolódás: ilyen is lehet egy szülői

  A Budapest Schooban a szülők, a gyerekek és a tanárok együttműködésén nagy hangsúly van, ezért fontos, hogy a szülők a “szülői értekezletekeken” se passzív befogadókként legyenek jelen, hanem aktívan beszélgessenek egymással, a tanárral, kapcsolódjanak, kérdezzenek - hovatovább: játsszanak is! Csóti Orsolya ebben a videóban arról mesél, milyen nálunk egy szülői kör.

 • Card image cap
  Örömmel menni az iskolába

  Mi a tanulás? A tanulás az, hogy bátran meg merjük mondani, hogy valamit nem tudunk. Még. Azért dolgozunk már ötödik éve a Budapest Schoolban, hogy minél többeknek megmutassuk, a tanulás nem más, mint a gyerekek veleszületett kíváncsisága, amelyet ha sikerül megtartanunk, akkor iskolába járni igazi öröm.

 • Card image cap
  Tiszteletben tartjuk egymás félelmeit

  Mit jelent egy gyerekközösség számára, ha együtt alkothatja meg a saját szabályrendszerét? Hogyan erősíti az összetartozás élményét a köszönöm pénz? Mit jelent egy iskolában a plenáris ülés és hogyan működik a reggeli kör - ezekről a jól kipróbált, közösségépítő módszerekről mesél Porteleki Sára, a Breznó mikroiskolánk tanára.