Latest Blog Posts

 • Card image cap
  Az abakusztól a virtuális iskolákig

  Az elmúlt években hatalmas léptékben fejlődött az oktatási technológia. Az online iskolák, a mesterséges intelligencia alapú tanulás, a kontinenseken átívelő virtuális osztályterem már nem egy valószínűtlennek ható sci-fi kellékei, hanem a jelenünk. De vajon mennyire találkoznak a várakozások a valósággal?

 • Card image cap
  Ezt tanítani nem lehet, csak megtartani a gyerekekben

  A Fibonacci-számsor a matematika egyik legszebb válasza arra, hogyan kapcsolódik össze az elmélet és a természet. A MOME egyetemi hallgatói és a Budapest School kisiskolásai egy többhetes kísérletben azt mutatták meg, mi az eredménye annak, ha találkozik a gyermeki kreativitás, a tudomány és a designer szemlélet - erről mesélt Lipóczki Ákos, a MOME Tárgyalkotási tanszékének docense.

 • Card image cap
  5 érv amellett, hogy a gyerekek programozzanak

  Gondoltad volna, hogy a programozás lehet játék is? Vagy a kreatív önkifejezés egy formája? Hogy nem a kütyüzésről szól, hanem a személyiségfejlődésről is? Hogy kerülhet a gyerek flow-ba, miközben kódsorokat alkot?

 • Card image cap
  Három fontos lépés egy agilis iskola felé

  Mára a nagyvállalatok is felismerték azt, hogy a felülről irányított szervezetek lassan mozognak, túl lomhák ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak az egyre jobban felgyorsult világ változásaira. És mi a helyzet az iskolákkal, válhat-e egy ilyen bonyolult és sokrétű rendszer agilissá és rugalmassá, hogy képes legyen a gyerekekre és a környezetre reagálni?

 • Card image cap
  Mi a közös a legózásban, a bútortervezésben és a tanulásban?

  Ha körbenézünk a design világában, számtalan olyan tárgyat látunk, amelyek modulokból épülnek fel. Hogy csak pár példát mondjunk: Legó, IKEA-bútor, autók. Mind külön alkotóelemekből állnak, melyek jó része, ha szükséges, külön-külön javítható, módosítható, kicserélhető. Miért ne vihetnénk át más rendszerekbe is ezt a módszert? Például az oktatásba. Lehet-e a tanulás is igényeknek megfelelően alakítható? - A válaszunk: igen, lehet. VIDEÓ

 • Card image cap
  Amikor semmi sem jó

  Képzelj magad elé egy első osztályost! Megvan? Akkor most képzeld el azt, hogy rosszkedvű, hogy semmi sem köti le és - igen, mondjuk ki -, hisztizik. Látod magad előtt? Hallod őt? Jó. Akkor most elmesélünk egy történetet.

 • Card image cap
  Ha mi nem halljuk meg, akkor ki fogja?

  Az életünk számos területén törekszünk arra, hogy mások és a saját magunk biztonságáért felelősséget vállaljunk - akár a törvény, akár a társadalom, akár a saját értékrendünk írja azt elő. Azonban van egy terület, amely egészen a mai napig nem rendelkezett határozott, egységes irányelvekkel - ez pedig az iskolai gyermekvédelem.

 • Card image cap
  Játék, beszélgetés, kapcsolódás: ilyen is lehet egy szülői

  A Budapest Schooban a szülők, a gyerekek és a tanárok együttműködésén nagy hangsúly van, ezért fontos, hogy a szülők a “szülői értekezletekeken” se passzív befogadókként legyenek jelen, hanem aktívan beszélgessenek egymással, a tanárral, kapcsolódjanak, kérdezzenek - hovatovább: játsszanak is! Csóti Orsolya ebben a videóban arról mesél, milyen nálunk egy szülői kör.

 • Card image cap
  Örömmel menni az iskolába

  Mi a tanulás? A tanulás az, hogy bátran meg merjük mondani, hogy valamit nem tudunk. Még. Azért dolgozunk már ötödik éve a Budapest Schoolban, hogy minél többeknek megmutassuk, a tanulás nem más, mint a gyerekek veleszületett kíváncsisága, amelyet ha sikerül megtartanunk, akkor iskolába járni igazi öröm.

 • Card image cap
  Tiszteletben tartjuk egymás félelmeit

  Mit jelent egy gyerekközösség számára, ha együtt alkothatja meg a saját szabályrendszerét? Hogyan erősíti az összetartozás élményét a köszönöm pénz? Mit jelent egy iskolában a plenáris ülés és hogyan működik a reggeli kör - ezekről a jól kipróbált, közösségépítő módszerekről mesél Porteleki Sára, a Breznó mikroiskolánk tanára.