Nyári

könyvajánló

A nyári könyvajánló blogposztunkban olyan olvasnivalókat mutatunk, amik inspiráltak minket iskolánk alapításánál/működtetésénél és formálják mindennapjainkat.

Oktatással kapcsolatos könyvek:

Carol S. Dweck: Mindset: The New Psychology of Success című könyve. (Magyarul: Szemléletváltás) Lapjain keresztül megismerhetjük és példái által mi magunk is elsajátíthatjuk a fejlődés fókuszú gondolkodásmódot. (Growth Mindset) A könyvben rengeteg kísérlet, kutatás és konkrét példa támasztja alá a szemléletmód életformáló hatását.

Tony Wagner, Ted Dintersmith: Most Likely to Succeed: Preparing Our Kids for the New Innovation Eracímű könyve bemutatja, hogy mi a rossz a mai oktatasban es mire kellene felkészíteni az iskoláknak a diákokat. Ebben a könyvben van Seven Survival Skills lista, ami által tulajdonság, ami elengedhetetlen lesz a jövőben való sikerhez.

Salman Khan: The One World Schoolhouse: Education Reimagined könyvben a Khan Academy alapításáról olvashatunk és megismerhetjük a működését. A mű betekintést nyújt abba, hogy miként nézne ki az a modern oktatas, amit ők építenek.

Sugata Mitra: Beyond the Hole in the Wall: Discover the Power of Self-Organized Learning A szerző TED előadásból és számtalan publikációból megismert kísérletet (a gyerekek önálló tanulásáról és motiváltságáról) mutatja be és ismerteti a SOLE alapjai. A műben nagyon extrém példákat is olvashatunk, amikor ez működött és ez magabiztosságot ad. Ha a getto szélén ki tudják találni gyerekek, hogy mi az a DNS, akkor nálunk is működnie kell ennek.

Clark Aldrich: Unschooling Rules: 55 Ways to Unlearn What We Know About Schools and Rediscover Education. Rövid, tömör könyv, amiben egy lista van, hogy modern iskolák milyenek. Minden fontos dolog benne van, amire érdemes figyelni.


Milyen lesz a jövő, amire felkészítjük a gyerekeket?

Jeremy Rifkin : The Zero Marginal Cost Society: The Internet of Things, the Collaborative Commons, and the Eclipse of Capitalism. A szerző leírja, hogy szerinte a mai trendeket nézve milyen lesz a világ, ahol ingyen van a megújuló áram, robotok sok dolgot meg tudnak csinálni maguk és az emberek "unatkoznak". Kicsit spekulativ, mint minden ilyen könyv, de ha a fele bejön, már teljesen máshogy kell oktatni a jövőben a gyerekeket.

Yuval Noah Harari: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow Hasonló az elözőhöz, kicsit populárisabb, könnyebben értelmezhető, kevésbe spekulativ és konkrét. Jó emlékeztető arra, hogy lássuk, mennyivel jobb, biztonságosabb már ma is a vilag mint korábban bármikor es a mai trendeket követve mennyire más lesz, mik lesznek a kihívások.

Végezetül néhány menedzsment könyv, amikből inspirációt merítünk mindennapi tevékenységeink során.

Patrick Lencioni: The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable Ez a könyv arról szól, mitől lesz erős egy csapat. Management tanmese, nagyon olvasmányos.

Daniel H. Pink: Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us

A szerző ismerteti a motiváció főbb mozgatórugóit. Miként (nem) járul hozzá a magas fizetés a jó munkavégzés.

The Next Stage of Human Consciousness: Reinventing Organizations: A Guide to Creating Organizations Inspired Egy nagyon inspiráló könyv, ami az önszerveződő csapatokról szól. A műben olvasható Buurtzorg nevű holland otthonápoló cég inspirálta a BPS létrejöttét.

Latest Blog Posts