Ollivander boltjában

300 főnixtoll varázspálca van

“Ollivander boltjában 300 főnixtoll-mag varázspálca van. Megvesznek belőle 210-et. Hány főnixtoll-mag varászpálca maradt?” — Ennek a Harry Potter témájú feladványnak a szerzője 8 éves és az egyik tanulótársának találta ki ezt a fejtörőt. Így is lehet gyakorolni a matekot.

Tanulmányai során mindenki találkozik valamilyen formában szöveges feladatokkal. A matematikában egy különösen kedvelt gyakorlatforma, hiszen egyszerre több skillt képes fejleszteni.

Szövegértés

Ez mindennek az alapja - recept alapján főzni, leírás alapján IKEA-szekrényt összeszerelni, állásajánlatra motivációs levelet írni - csak néhány példa arról, mennyire különböző hétköznapi területeken használjuk felnőttként a kisgyermekkorban megalapozott tudásunkat. Mert mit is jelent a szöveges feladat tulajdonképpen? Egy leírt problémát valaki értelmez, majd logikus lépéseket megalkotva és követve választ, megoldást kínál rá.

Adatgyűjtés

A megoldáshoz meg kell találnunk a szövegben a releváns adatokat, mérlegelnünk kell, hogy mely információk fontosak és melyek feleslegesek a problémamegoldás szempontjából.

Hermione 200 varázslatot tud. Ron 110-zel kevesebbet. Hány varázslatot tud Ron?

A logikus lépések kitalálása

Jön a tervezési szakasz! Ez talán a legnehezebb - és a legizgalmasabb is, hiszen itt derül ki, hogy meglátjuk-e az összefüggéseket a kinyert adatok között. Hogy fel tudjuk-e tenni a megfelelő kérdést, ami segít a helyes logikai lépések felépítésében.

Számolás, önellenőrzés, válaszadás

Az igazság pillanata - vajon jól építettük fel a megoldási tervet? Ezen a ponton kiderül. Bármilyen területen is történik, a hatékony problémamegoldás elengedhetetlen része az önellenőrzés és az önreflektivitás. Az, hogy vissza tudjuk fejteni a saját magunk által felépített logikai láncolatot, és ha esetleg nem jó a végeredmény, akkor megtaláljuk, hogy a lánc mely szakaszán hibázhattunk. Majd képesek legyünk újrakezdeni a megoldáskeresést. Amikor pedig megvan a válasz, fontos, hogy ezt a legmegfelelőbb módon fogalmazzuk meg, hogy érthető legyen a kapcsolata az eredeti problémafelvetéssel.

+1

És akkor most csavarjunk még egyet a folyamaton!

Hogyan lehet egy ennyire komplex gondolkodást igénylő, kihívásokkal (és buktatókkal) teli feladattípust szerethetővé tenni a gyerekek számára? Hogyan lehet felkelteni és fenntartani az érdeklődésüket, hogy ne csak azért csinálják meg a szöveges feladatokat, mert most éppen ezt kell gyakorolni matek órán?

Írjanak ők maguk szöveges feladatokat és aztán cseréljenek - így mindenki a másik által írt feladatot oldja meg. Ez egy minden ízében kreatív alkotó folyamat. És nem mellesleg örömmel és izgatottsággal teli játék - ahogy kiválasztják a kedvenc témájukat, ahogy együtt gondolkodnak azon, melyik történetből, ötletből mit érdemes fealdattá, számmá alakítani. Azzal, hogy a gyerekek fogalmazzák meg a feladatot, gyakorolják a kérdésfeltevést; a logikai lépéseket, amelyeket felépítenek a feladatban, ellenőrizniük kell, hiszen megoldhatónak kell lenniük a feladatoknak; fejlesztik a szövegalkotási készségeiket; mindemellett pedig izgalmas és motiváló az, hogy egy eleve őket érdeklő témában hoznak létre alkotást, amit aztán megoszthatnak egymással.

Ha szeretnél megtudni többet a Budapest Schoolról és a tanulás új útjairól, gyere el február 29-én a Budapest School Fesztiválra!

Tobábbi részletek és jelentkezés ITT!

Latest Blog Posts